E dyta në serinë tonë të shembujve të praktikave efektive nga Fondacioni Evropian i Trajnimit (ETF) analizon një program trajnimi në Armeni që mbështet gratë e mbijetuara të dhunës me bazë gjinore për të fituar njohuri, aftësi dhe struktura mbështetëse për të filluar biznesin e tyre ose për të gjetur punë.

Në shumë vende, gratë vazhdojnë të jenë të nën-përfaqësuara në fuqinë punëtore. Ndërkohë që sipërmarrja mund të jetë një mënyrë efektive për të ndihmuar gratë të gjejnë punë dhe të fitojnë pavarësinë financiare, mungesa e qasjes në arsim, trajnim, financa, masa mbështetëse të biznesit dhe mentorëve fillon një sfidë për ato.

Si pjesë e punës së saj për të kuptuar situatën e sipërmarrjes së grave në vendet që kufizojnë Evropën, ETF identifikon shembuj të praktikave në fushën e sipërmarrjes së grave për t'u shpërndarë me trajnuesit dhe krijuesit e politikave.

Një shembull është përparimi i barazisë gjinore dhe të drejtave të të mbijetuarve të dhunës në baza gjinore në Armeni. Ky program inovativ trajnimi ofron trajnim profesional për këto gra, duke u mundësuar atyre që të planifikojnë, organizojnë, financojnë dhe menaxhojnë bizneset e tyre të vogla.

Ndërsa shumë gra në Armeni janë të arsimuara, prania e roleve tradicionale mashkull-femër, së bashku me mungesën e kujdesit ndaj fëmijëve dhe kushteve fleksibël të punës, kufizon mundësitë ekonomike të grave. Dhuna në familje ndaj grave është gjithashtu e përhapur.

Financuar nga organizata joqeveritare 'Near East Foundation' dhe në bashkëpunim me Dhomën e Tregtisë dhe Industrisë Gegharkunik, programi punon për të fuqizuar gratë e mbijetuara nga dhuna përmes mundësive të punësimit.

Hasmik Khachatryan është një grua që ka përfituar nga programi. Pas disa viteve të abuzimit psikologjik dhe fizik në duart e ish-bashkëshortit të saj, Hasmik u arratis me dy fëmijët e saj në kryeqytetin Jerevan.

Si pjesë e rehabilitimit të saj, ajo u zgjodh për të marrë pjesë në program dhe ishte këtu që ajo mësoi aftësitë që ajo kishte nevojë për të ngritur furrën e saj të vogël, e specializuar në recetat tradicionale të ëmbëlsirave nga rajoni i Gavës.

Hasmik beson se aftësitë që ajo ka fituar përmes programit shtrihen përtej biznesit. "U bëra mjaft i bindur për të filluar këtë sipërmarrje dhe për të fituar pavarësinë financiare", thotë ajo. "Tani ëndrra ime është që të rritet biznesi. Imagjinoj shumë gra që punojnë këtu, si unë, të cilët me të vërtetë kanë nevojë për një punë. Imagjinoj shumë hapësirë ​​dhe shumë konsumatorë të kënaqur! 

Më shumë se 160 gra të mbijetuara si Hasmiku kanë nënshkruar për të marrë pjesë në program dhe 130 kanë zhvilluar plane biznesi. 50 të tjerë kanë marrë fonde për të mbështetur bizneset e tyre.

Vegëza të jashtme